טכנולוגיות סיוע לילדים עם הפרעת קשב
טכולוגיות סיוע לילדים עם הפרעת קשב יבואו לידי ביטוי בעיקר בתוכנות לאימון בלמידה הנותנות את התחושה של משחק ולא של למידה פורמלית ומשעממת. כיום קיימות אפליקציות רבות בתחום אימון לוח הכפל, אימון קריאה (תוכנת "שטף קריאה של מט"ח) קריאת סיפורים ועוד. היתרון העצום של יישומים אלו הוא בעניין שלהם, בצבעוניות ובצלילים, ובאופי המשימות הקצרות המסתיימות בדרך-כלל, בליווי משוב על העשייה.
בתחום הקריאה - תלמידים ומבוגרים עם לקות בקריאה, יכולים היום לקרא באמצעות תוכנת הקראה. תוכנת ההקראה מקריאה את הטקסט שעל המסך עם סמן המאפשר לעקוב אחר הטקסט. השימוש בתכנת הקראה יכול להיות יעיל גם לאנשים עם הפרעות בקשב, בעיקר אם הם משתמשים באזניות המאפשרות מיקוד בהקראת הטקסט.
Text to speech - תוכנות ואפליקציות
להלן 2 דוגמאות לתוכנות הקראה:
בעברית (ניתנת להורדה ללא תשלום, לזמן מוגבל). http://www.almareader.com/
תכנת הקראה באנגלית עם או ללא תשלום www.naturalreaders.com
בתחום הכתיבה - עקיפת קשיים לתלמידים עם לקות בכתיבה (כתב-יד בלתי קריא) מתאפשרת באמצעות הקלדה במחשב נייד. יש לציין כי יש חשיבות ליעילות ההקלדה ולכן רצוי מאוד לאמן את הילדים מגיל צעיר בהקלדה עיוורת (בצד המשך אימון בכתב-יד). ניתן לקרא פרטים על כך בקישור הבא: http://bettys.co.il/typing_disgraphia/
אפליקציות מסוג המרת כתב-יד לדפוס Hand recognition
MyScript אפליקציה זו מאפשרת להמיר כתב-יד לדפוס של מילים (גם בעברית) , ספרות ותרגילים, גרפים ואף תווי נגינה.
השימוש בטכנולוגיות סיוע מאפשר לכל תלמיד להביע את עצמו ברמה התואמת ליכולתו האינטלקטואלית. חשוב להקשיב לצרכי התלמיד ולבדוק מהן הטכנולוגיות המאפשרות לו להצליח בלמידה ואם אפשר לשלב גם הנאה באמצעות משחקי למידה, אז מה טוב.
המאמר פורסם במוסף bio של הארץ לרגל יובל לאגודת ניצן, פברואר 2015