תזונה והפרעות קשב וריכוז / ריקי לנגברג
כנטורופתית המטפלת בשיטות טבעיות לחלוטין אני מקיימת את הכלל שלומדים דווקא ברפואה (הקונבנציונאלית) – "ראשית אל תזיק". אני כל פעם מחדש מזדעזעת לנוכח השימוש ההולך וגובר בתרופות לילדים כה רבים, תרופות כרוניות שבהגדרתם הם תחת פקודת הסמים המסוכנים ובעלות תופעות לוואי כה רבות. בעולם שלנו (המודרני האינטנסיבי והמוטרף) יש דרישה לפתרון מהיר וקל ומה הכי מהיר וקל? נכון לקחת תרופה ובשנייה נפתרת הבעיה. אך האומנם כך הוא הדבר? האם העליתם בדעתכם שיש אופציות נוספות? נכון לעתים הן לוקחות זמן, סבלנות, הערכות ותמיכה אך ההשקעה משתלמת. אין תופעות לוואי, זה אינו כרוך בעלויות כלשהן והכי חשוב - בריאותו של הילד נשמרת.
אנחנו כבר מודעים ליעילות של השינוי התזונתי ומחקרים רבים מחזקים את הקשר בין התזונה לבין הפרעות קשב והיפראקטיביות. שינוי תזונתי עשוי להפחית את הפרעות ואינו יכול להחמיר אותן.
ילדים היפראקטיביים מקבלים היום מגוון גדול ומרשים של אבחונים וטיפולים מצוינים, ליווי והכוונה אך חשוב לשים את הדעת גם לתזונה של הילד והשפעתה על תפקודו.
העולם המערבי המודרני נותן בידינו מגוון אדיר של מזונות ריקים מתוכן וחסרים את הרכיבים התזונתיים כמו ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים שהגוף כל כך זקוק להם. למרות ההיגיון הבסיסי הטמון בשינוי התזונתי ולמרות שהיישום שלו פשוט עבור כל הורה, איך קורה שהורים לא מקדישים מחשבה לנושא התזונה של ילדיהם ואינם יודעים דבר כמעט אודותיו?
היו אצלי אינספור אנשים שהתלוננו על בעיית קשב וריכוז עם או בלי היפראקטיביות. כשעשינו את השינוי התזונתי והסרנו את הסוכרים הפשוטים, מזון מעובד, צבעי מאכל וחומרים משמרים ראינו שיפור משמעותי תוך פרק זמן קצר. המסקנה – תזונה בריאה ואורח חיים פעיל ובריא הם אלמנטים הכרחיים לטיפול בהפרעות קשב וריכוז עם או בלי היפראקטיביות.
בעיית קשב וריכוז עם או בלי היפראקטיביות נובעות מבעיות פיזיולוגיות רבות ומגוונות ולתת תרופה אחת לבעיה עם טווח גורמים כה רחב הוא עוול. הבעיה יכולה לנבוע מאלרגיה, מאי-סבילות למזון, אי-סבילות לכימיקאלים המוסיפים למזון, חוסר פעילות פיזית, עודף משקל, חוסר שינה, מחסורים בברזל או בויטמינים ואו מינרלים אחרים.
תנו לילדכם תפריט פשוט המבוסס על פירות וירקות טריים, דגנים וקטניות. רוצים מתוקים? ניתן להשתמש בכל הטוב שהטבע מזמן לנו ואלה הפירות היבשים שמהם ניתן להכין אינסוף ממתקים, עוגות, עוגיות וכן הלאה. רוצים שוקולד, גלידה, מעדנים , קרטיבים? אפשר להכין תוך מס' דק' בבית. הימנעו ממזון מעובד ומתועש ותפריט כזה כולל את כל מה שהגוף זקוק לו לבריאותו הגופנית והנפשית.
- צבעי מאכל – העדיפו מזונות שהתווית שעל גבי האריזה אינה כוללת "צבעי מאכל".
- חומרים משמרים – העדיפו מזון טבעי שאינו מעובד ואינו מכיל חומרים משמרים המצויים גם בגבינות צהובות, מלוחות, תרכיזים, נקניקים, סלטים מוכנים ועוד.
- סוכרים – אל תכניסו הביתה ממתקים, מיצים ממותקים, ממרחים מתוקים ועוד. ככל שצריכת הסוכר גבוהה כך ההתנהגות חסרת הרסן, אי השקט, עצבנות תחמיר את עוצמתה.
- קפאין - הקפאין ממריץ ומעלה את הדופק ואת לחץ הדם. השילוב הקטלני הוא הסוכר עם הקפאין המצוי בקוקה קולה ובשוקולד, הימנעו לחלוטין.
- ארוחת בוקר – אל תוותרו לילד על ארוחת הבוקר, היא מעוררת את הגוף ושומרת על ערנות לאורך זמן. פרוסת לחם שיפון עם גבינת עזים וירק קטן מהווה ארוחת בוקר טובה. לאוהבי המתוקים: פרוסת לחם שיפון עם טחינה גולמית או ממרח שקדים עם סילאן / דבש / מייפל.
- ירקות ופירות – לפחות 3 מכל סוג בצבעים שונים וכל המרבה הרי זה משובח.
- חלבון – בשר המכיל ברזל, אבץ, ויטמין B12 וחלבון מלא. כל אלה דרושים לתפקוד המוח, ולמניעת אנמיה. ביצה המכילה חלבון מלא, לציטין, אבץ וויטמין B12 הדרושים לתפקוד המוח.
- תוספי מזון – ישנם תוספי מזון רבים וטובים המהווים השלמות וכאלה המשפיעים על התפקוד הקוגנטיבי, מנטאלי והתנהגותי כמו לדוגמה חומצות שומן מסוג אומגה 3. במחקרים נמצא שנטילת אומגה 3 חל שיפור משמעותי ביכולת הריכוז והפחתת ההיפראקטיביות.