דף הבית   English
*שם מלא
*דוא''ל
*טלפון
*עיר מגורים
אשמח לקבל עדכונים מאגודת ניצן. בכל עת ניתן להסיר את כתובתך
facebook nitzan page link
אגודת ניצן > > מן התקשורת - עיתונות

על חגיגות 20 שנה לניצן אונים

 

מתוך כתבתו של גלעד צוויק במקומון "זמן השרון", 12/12/08

 

פליקס והילה סובלים מלקויות למידה גבוהות, אבל בזכות עמותת ניצן אונים, הצליחו להשתלב בחברה, להכיר אחד את השני ולהתחתן. העמותה ציינה השבוע 20 שנות פעילות ו-90% הצלחה.

"אנחנו עובדים כמו כולם ומרוויחים את כספנו ביושר. אף אחד לא עושה לנו הנחות במהלך העבודה, והיחס אלינו הוא כמו לכל עובד אחר". אתם בטח שואלים את עצמכם מה מיוחד בשורות אלו, בטח אם הן מגיעות מפיו של זוג  צעיר, אולם פליקס והילה פלג-רויטמן הם זוג מיוחד, בכל המובנים.

פליקס (29) עלה לארץ מארגנטינה בגיל 11 ועבר להתגורר עם משפחתו בכפר סבא. הילה (32) נולדה וגדלה במושב רימון בצפון הארץ. שניהם סובלים מלקויות למידה ברמות שונות: פליקס מתקשה בקריאה ובכתיבה ומאובחן עם בעיות קשב וריכוז ותחושת לחץ ("אני ממצה דברים מהר מדי, הוא אומר בחיוך) ואילו אשתו בארבע השנים האחרונות, הילה, מתקשה בחישובים מספריים.

השניים לא שרתו בצבא עקב בעיות תפקוד, אבל ניסו להשתלב בשוק העבודה, ללא הצלחה. פליקס החליט כי הוא בכל זאת רוצה להיות כאחד האדם וגם הילה, לאחר שכנועים רבים מצד אמה, גמרה בדעתה להיכנס למסלול שיוביל אותה בסופו של דבר לעצמאות מלאה.

איתרע מזלם והשניים נחתו ברחוב הנרייטה סולד 6 בכפר סבא, מגורי עמותת ניצן אונים, העוסקת בהשמת לקויי למידה מהאוכלוסייה הבוגרת בשוק העבודה התחרותי. שם הם אגב הכירו, הכרות שהובילה לנישואין. "מדובר בפרויקט ייחודי בארץ ובעולם" מספרת הפסיכולוגית רחל רגב, המנהלת את מכון ניצן אונים מאז הוקם לפני 20 שנה בדיוק. "רוב הטיפול בלקויי למידה בעולם מתמקד באוכלוסיית הילדים והגיל הרך, ולא באלו שלא נמצאים כבר במסגרות המסודרות, כמו בית הספר או הבית של ההורים".

ההצלחה של רגב וחבריה לעמותה מרשימה, מתוך כ-200 בוגרי עמותת ניצן אונים, 90% מהם זכו בכרטיס כניסה לשוק העבודה. "אנחנו מבהירים למעסיקים כי המשרות אותן אנו רוצים שהחניכים יאיישו יהיו מכובדות, כאלה שניתן יהיה לתרום בהם", מציינת שמירה הרשקוביץ, רכזת התעסוקה של העמותה מזה 18 שנה. "אנחנו פונים למעסיקים מחברות גדולות ויציבות, כאלו שקל להם יותר לקבל עובדים שזמן ההסתגלות שלהם ארוך יותר משל עובדים רגילים. אני אמנם נתקלת לעיתים בתגובות פחות נעימות של אנשי עסקים שונים, אך באופן כללי אני חושבת שאפשר להיות מרוצים מהפתיחות ומההבנה של רוב המעסיקים שמקבלים את החניכים שלנו לעבודה אצלם". 

החניכים במכון ניצן לומדים במהלך השנתיים כיצד להתנהג בחברה נורמטיבית, "בלי הנחות ובלי הקלות", כפי שמבהירה רגב. "החניך או החניכה צריכים להחתים שעון נוכחות כדי להרגיל עצמם לא לאחר לעבודה או לשיעור, תוך שהם נדרשים להופיע בלבוש מסודר ומוקפד, כיאה למקום עבודה אליו הם רוצים להתברג. הם מסדרים ומנקים לעצמם את החדר, ובשעות שהם לא לומדים או עושים סימולציות, הם גם מסייעים לפיתוח הגן והירק שמסביב למגורים שלהם. 

ההכשרה של החניכים היא לא רק בתחום המקצועי, אלא גם בהיבט החברתי. עובדי העמותה מסבירים לחניכים כיצד לקבל ביקורת מהממונים עליהם ולהפנים אותה, ומצד שני, לומדים החניכים מהם הגבולות הסבירים של שיחות חולין עם עמיתים לעבודה".

שנה לאחר ההכשרה בניצן אונים, מתחילים החניכים במכון להתברג במקומות העבודה, תוך דרישה מהמעסיקים לעמידה בשכר מינימום לעובדים המיוחדים, ש"שלא בדומה ללקויי למידה אחרים שעובדים לא באמצעות ההכשרה של עמותת ניצן אונים", לדברי רגב. 

ביום שלישי האחרון נערך בכפר סבא טקס ציון 20 שנה לעמותה, בהשתתפות ראשי שני הגופים המממנים את פעילות העמותה, שר הרווחה, יצחק הרצוג ומנכ"לית הביטוח הלאומי, אסתר דומיניסיני. פליקס והילה התרגשו לרגל האירוע. "אני עובדת כמוכרת בגדים במשביר לצרכן בקניון רננים ברעננה ופליקס עובד כאיש תחזוקה בקניון עזריאלי", מספרת הילה כשעיניה בורקות, לא היינו מצליחים לעשות זאת בלי העזרה של ניצן אונים, ואנו חבים להם תודה גדולה על כך. הם הוכיחו לנו שבעזרת כוח רצון ושאיפה להצליח בכל מחיר, אפשר לעשות הכל, גם אם קצת קשה. אנחנו מוכיחים זאת יום יום".


 

ניצן אונים בן 20

כתבתה של נטע-לי בינשטוק, בעיתון "ידיעות השרון- כפר סבא", 12/12/08

 


 

20 שנה למכון ניצן אונים כפר סבא

כתבתו של דני גרסטנפלד במקומון "לב השרון", 9/12/08