”בשביל ריטלין או אבחון, כבר לא צריך לנסוע עד באר שבע”
מתוך כתבתו של אור קשתי שפורסמה בעיתון ”הארץ” בתאריך 27/3/07
לראשונה בסניף ניצן בירוחם - אבחון רב תחומי לילדים עם בעיות קשב וריכוז, המועבר במשותף על ידי פסיכיאטרית ילדים ונוער, נציגת השירות הפסיכולוגי בעיר ורופאת ילדים מקומית.
אמו של יוני (שם בדוי) עומדת מחוץ לחדר הקטן במרכז ניצן בירוחם, מחכה שהאבחון שעובר בנה יסתיים. בסוף השנה שעברה הגיעו האיתותים הראשונים מבית הספר שיתכן כי יוני סובל מבעיית קשב וריכוז. "הוא רוצה ללמוד ואוהב את בית הספר, אבל קשה לו לשבת בכיתה הרבה זמן", היא מספרת. בתור שנוצר בין האבחונים, מספרות אמהות אחרות דברים דומים: לזה יש התפרצויות כעס וזאת מתקשה לעקוב אחר חומר הלימודים. חלק מהאמהות לא מבינות כל כך את ההתרגשות של אנשי הצוות שמסביב: זאת הפעם הראשונה שנערך כאן אבחון רב תחומי לילדים עם בעיות קשב וריכוז, המועבר במשותף על ידי פסיכיאטרית ילדים ונוער, נציגת השירות הפסיכולוגי בעיר ורופאת ילדים מקומית. עד כה ניתן שירות כזה רק במרכז הארץ.
3%-7% מילדים בגיל בית הספר סובלים מבעיות קשב וריכוז. לפי מחקרים עדכניים, לפחות לכ-30% מהתלמידים האלה יש גם לקות למידה כלשהי. "הרטלין עשוי לעזור להפרעות הקשב, אבל לא בהכרח ללקויות הלמידה", מסבירה ד"ר תמי מוזס, מנהלת המרכז הרב תחומי בניצן "אי אפשר לתת כדור זה או אחר ולצפות שהבעיות ייעלמו או יפתרו. זה לא כאב ראש חולף. הטיפול בהפרעות קשב וריכוז חייב להיות משולב: ליווי של ההורים והדרכה של בית הספר. הטיפול התרופתי לא פותר את הכל".