20 שנה למערך הדיור בחיפה - ראיון עם גב' גאולה פרידמן
מאת: סינטיה גורפינקל וזוהר פרייברג
ביום סתווי אחר הצהרים התקיים ראיון בלעדי עם מנכ"ל עמותת ניצן חיפה, הגב' גאולה פרידמן.
למרות חששותינו, יש לציין שהשיחה עם גב' פרידמן התנהלה בפתיחות רבה וגרמה לנו להרגיש נינוחים. כך התאפשר לנו לשתף את הקוראים בהיסטוריה של עמותת ניצן מנקודת ראותה האישית של הגב' גאולה פרידמן.
מזה 21 שנה גב' פרידמן מקדישה את חייה לעמותת ניצן ולמערך הדיור של העמותה. היא החלה את דרכה בשנת 1983 "במאה הקודמת" לדבריה, בהיותה בת 36. הכשרתה האקדמית כוללת תואר ראשון בסוציולוגיה באוניברסיטת חיפה ותואר שני בניהול משאבי אנוש באוניברסיטת לסטר באנגליה. כשנה וחצי לאחר הגעתה לעמותה, הוקם מערך הדיור של העמותה. היא מספרת כי עמותת ניצן בחיפה הוקמה בשנת 1974 כעמותה לא רשומה על ידי קבוצת הורים במועדון בבית הגפן. רישום העמותה בפועל התבצע בשנת 1984, בערך באותה תקופה בה הוקם הדיור המוגן.
לדבריה של גב פרידמן, זהו פרויקט חלוצי מסוגו. זוהי פעם ראשונה שנעשתה אבחנה בין אנשים בעלי לקויות למידה לבין אנשים עם פיגור או נכויות פיזיות. "כל הנושא של לקויות למידה באותה תקופה היה מאד חדש, לא מוכר ולא ממוקד", מציינת גב' פרידמן. הפרויקט התחיל עם 3 דיירים וכיום ישנם כ-35 דיירים.
כאשר שאלנו את גב' פרידמן מהיכן היה לה האומץ לממש רעיון חלוצי שכזה, היא השיבה שאין מדובר באומץ אלא בחזון והתמקדות בנושא. הגב' פרידמן מספרת שמאחר ולא היה לה ניסיון פרקטי בתחום, רוב העבודה היתה מבוססת על ניסוי, תהייה והפקת לקחים. בתחילת הדרך משרד העבודה והרווחה לא דיבר על הוצאת אנשים לדירות לווין, אלא על הוסטל שבו יתגוררו 10 אנשים באופן קבוע. רק לאחר מאבק בן שנתיים עם משרד העבודה והרווחה הצליחה גב' פרידמן להוכיח כי אסור ליצור סגירות והחלו להוציא אנשים להתגורר בדירות לווין עצמאיות. "אחד הדברים היפים בפרויקט, אני חושבת, שהוא כל הזמן זורם ומשתנה בהתאם לצורך. זאת אומרת, אנחנו מגדילים שירותים ומפתחים שירותים בהתאם לצרכים... ואנחנו בחיפה, באמת, קבענו והטבענו את המושג של דירות הכשרה ודירות לווין, שהועתקו אח"כ על ידי כל מיני גורמים", אומרת גב' פרידמן.
האידיאולוגיה שעמדה מאחורי הקמת הפרוייקט, היה ניסיון ליצור מסגרת של למידה ויציאה לקהילה. בדרכי יישום האידיאולוגיה חלו שינויים בהתאם לגודל הקבוצה ולצרכיה.
במציאות הכלכלית הקשה של מדינת ישראל, עמותת ניצן הצליחה להתקיים ולהעניק "איכות חיים" גבוהה לחברים. גב' פרידמן נשאלה כיצד הצליח הדבר. היא ספרה לנו שחלק מתפקידיה הוא גיוס תרומות, ובאמצעותן ניתן להגשים את מטרות העמותה. עמותת ניצן חיפה מעניקה שירותים לציבור בתחומים שונים, מגיל שלוש ועד זקנה. התחום הדידקטי עוסק באבחונים פסיכולוגיים לכלל האוכלוסייה, כולל סטודנטים מאוניברסיטאות ומכללות, המקבלים המלצות לדרכי למידה ובחינה שונות. בנוסף, ישנו מועדון חברתי ב"גן הילד" שבמרכז הכרמל בחיפה, ומועדוניות בבתי ספר שונים בחיפה. כמו כן, ישנו מרכז טיפולי המטפל בילדים בני 3 עד 11, המתמחה בטיפולים שונים, כולל טיפולים רגשיים, וישנו פרוייקט מערך הדיור, שעליו אין צורך להרחיב.
לדעתנו, גב' פרידמן מגלה אומץ רב בעבודתה בהתפרסותה על פני תחומים רבים כל כך, אף על פי שהיא טוענת שזהו תפקידה לזהות את הצורך הקיים בקהילה ולנסות לממשו.
בימים אלה, אחרי 14 שנים של ציפייה, נערך סוף סוף שיפוץ גדול בדירות ההכשרה של פרוייקט הדיור, תודות לגיוס תמיכה רצינית של הביטוח הלאומי. לדברי גב' פרידמן, השיפוץ יסתיים לכל המאוחר עד חודש פברואר. בהזדמנות זו יתקיימו גם חגיגות במלאת עשרים שנה למערך הדיור, בהשתתפותם של גורמים ושנים אשר היו מעורבים בתרומות לשיפוץ.
תקוותה של גב' פרידמן לעתיד היא שמערך הדיור יתרחב וימשיך להבטיח איכות חיים ובטחון לכל דייר, לכל ימי חייו, ולפתח שירותים בהתאם לצורך.
מתוך "עיתוניצן", עלון פרויקט הדיור של סניף חיפה, גליון אוקטובר-נובמבר 2004,
עלון זה מתפרסם ביוזמתם ובביצועם של חברי מערך הדיור בחיפה