תופעה מטרידה: ילדים עם לקות למידה והפרעת קשב זוכים בבית הספר היסודי לשעות שילוב ותמיכה מקצועית, אולם בגילים הבוגרים יותר הם נותרים כמעט ללא מענה.
המעבר לחטיבת הביניים, המאתגר עבור כל ילד וילדה, הופך למורכב במיוחד עבור תלמידים עם לקויות למידה והפרעת קשב.
מציאות מורכבת
סיפורו של רון (שם בדוי) ממחיש את הבעיה: "בחטיבה מאבדים את הילדים", אומרת בכאב אמו. "בעוד שבבית הספר היסודי הוא זכה לשעות שילוב ותמיכה מקצועית מותאמת, במעבר לחטיבת הביניים הוא נותר כמעט ללא מענה". ועדת זכאות ואפיון קובעת את זכאותו של תלמיד עם צרכים מיוחדים לשירותי חינוך מיוחדים, אך מהרגע שהתלמיד עובר לחטיבת הביניים, מדדי הוועדה למתן הקלות וסיוע מתקשחים משמעותית.
לפחות אחד מתוך עשרה ילדים בישראל סובל מלקויות למידה. כיום, המכסה המקסימלית לשעות שילוב עבור ילדים בעלי לקויות למידה בבתי הספר היסודיים עומדת על 5.5 שעות שבועיות, ואילו בחטיבת הביניים אותה מכסה צונחת ל-2.2 שעות שבועיות בלבד. על פי נתוני משרד החינוך, מספר התלמידים בחינוך המיוחד עלה מ-161,251 בשנת 2021 ל-219,915 בשנת 2024.


